Pompele de căldură apa-apa sunt sisteme de încălzire care transferă energia (căldura) dintr-un mediu în altul. Acestea funcționează pe principiul extragerii căldurii dintr-o sursă lichidă și transportarea acesteia în clădire.
Pompa de căldur apă-apă reprezintă singurul tip de pompă de căldură care oferă un COP relativ constant (COP5), pe toata durata anului. Pompa de căldură apă-apã in circuit deschis are coeficientul de performant mult mai mare decât cea în circuit inchis, datorità evitarii pierderilor de schimb de căldură. Din pacate, aceste echipamente sunt dependente de o sursã de apă provenită dintr-un put forat.
Puturile forate trebuie realizate până la prima pânza freatică. Nu are importanta daca apa este sau nu potabila, deoarece aceasta nu se va folosi la consumul uman. Esential este ca putul de absorbție să asigure debitul de apă necesar, in caz contrar se foreaza până la urmatoarea pânza de apă freaticã. Dacă imobilul dispune de instalatie de canalizare, apa se poate deversa in respectiva instalatie de canalizare. In cazul în care nu exista instalatie de canalizare, este necesar realizarea celui de-al doilea put forat, pentru deversare, în aceleasi conditii ca primul.
In lipsa unor pânze freatice care să permit utilizarea pompelor de căldură in circuit deschis, se pot utiliza pompele de căldură in circuit închis. Aceste pompe de căldură au un coeficient de performantă mai mic si usor variabil in functie de temperatura exterioară, comparativ cu pompele de căldura apă-apă in circuit deschis (COP 3-4).
Dezavantajul constă in realizarea mai multor puturi forate de adâncime mare (peste 100m), in care se amplaseaza serpentina colectoare. Lungimea serpentinei trebuie s fie de aproximativ 35 ml/kW, adicã la o pompă de căldur de 25 kWt, lungimea serpentinei va fi de aproximativ 875 ml, adică 7 puturi de 125m fiecare.
Principiul de funcționare
Pompele de căldură apa-apa funcționează prin absorbția căldurii dintr-un mediu sursă lichid, care poate fi reprezentat de lacuri, râuri sau pânza freatică. Acest proces nu implică transportul apei din lac sau din pânza freatică prin conducte în caloriferele din casă¹. În schimb, pentru a extrage energia din apă, specialiștii au identificat o altă soluție.
Pompele de căldură apa-apa cu circuit închis
Sistemele de încălzire geotermală apa-apa cu circuit închis sunt compuse din mai multe elemente, printre care se numără colectorii și pompa de căldură¹. Colectorii constau dintr-o serie de conducte care circulă prin apa (mediul sursă) și care sunt alimentate cu un agent refrigerant¹. Pompa de căldură este elementul cheie al sistemului și, pe lângă faptul că recirculă agentul termic, este dotată cu un compresor care crește temperatura refrigerantului.
Modul de funcționare al pompelor cu circuit închis
În timpul procesului de încălzire, colectorii alimentați cu refrigerant circulă prin mediul sursă (apa). În timpul acestui proces, refrigerantul își modifică starea (din gazos în lichid) și se încălzește, preluând temperatura apei prin care circulă.
Eficiența
Pentru fiecare kW de energie electrică consumat de o pompă de căldură apa-apa, aceasta poate produce 3-4 kW de energie termică în schimb. Asta înseamnă că pompa de căldură apa-apa are un COP (coeficient de performanță) de 3,5 până la 4,5..