banner be aware v2
B - A W A R E !

Încărcare

Bun venit pe pagina B-AWARE ! Fii informat !

Adresa noastră:
Primăria Comunei Lumina, Str. Mare nr. 170, Lumina, CT
Program cu publicul:
L-J (8-16), V (8-14)
Trimite e-mail
contact@b-aware.ro

Ce sunt pompele de căldură ?

heating system illustration
Eficiența energetică

Pompele de căldură sunt dispozitive termice care transferă căldura de la o sursă de temperatură scăzută la una de temperatură înaltă, oferind astfel încălzire sau răcire în funcție de nevoi. Ele folosesc principiul termodinamicii pentru a muta căldura de la o sursă rece la una caldă, proces care poate fi inversat pentru a asigura și răcirea.

Pompele de căldură sunt dispozitive termice care transferă căldura de la o sursă de temperatură scăzută la una de temperatură înaltă, oferind astfel încălzire sau răcire în funcție de nevoi. Ele folosesc principiul termodinamicii pentru a muta căldura de la o sursă rece la una caldă, proces care poate fi inversat pentru a asigura și răcirea.

Există două tipuri principale de pompe de căldură:

1. Pompe de Căldură Aer-Aer:

– Acestea preiau căldura din aerul exterior și o transferă în interiorul unei clădiri pentru încălzire.
– În mod similar, pot funcționa în mod invers pentru a prelua căldura din interior și a o elimina în aerul exterior pentru răcire.
– Sunt utilizate în principal pentru încălzirea și răcirea locuințelor și a altor clădiri.

2. Pompe de Căldură Apă-Aer sau Apă-Apă:

– Acestea utilizează sursa de apă (precum un izvor de apă sau un sistem de conducte subterane) pentru a prelua sau a elibera căldura.
– Pompele de căldură apă-aer preiau căldura din apă și o transferă într-un sistem de încălzire sau răcire a clădirii.
– Pompele de căldură apă-apă folosesc apa dintr-un izvor subteran sau dintr-un sistem de conducte subterane pentru a prelua sau a transfera căldura.

Avantajele pompei de căldură includ:

Eficiență Energetică:
– Pompele de căldură pot oferi eficiență energetică ridicată, deoarece nu produc căldura, ci o transferă.
– Sunt mai eficiente decât sistemele de încălzire tradiționale, precum cele pe bază de combustibili fosili.

Versatilitate:
– Pot fi utilizate atât pentru încălzire, cât și pentru răcire, oferind soluții integrate pentru confortul termic al clădirilor.

Sursa de Căldură Regenerabilă:
– Pompele de căldură pot utiliza surse de căldură regenerabile, cum ar fi aerul sau apa, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon.

Reducerea Emisiilor de Carbon:
– Prin utilizarea surselor regenerabile și prin eficiența lor energetică, pompele de căldură contribuie la reducerea emisiilor de carbon și la protejarea mediului înconjurător.

Este important să menționăm că eficiența pompei de căldură poate varia în funcție de condițiile de mediu și de specificul aplicației, dar, în general, ele reprezintă o opțiune ecologică și eficientă energetic pentru încălzirea și răcirea clădirilor.

pompa1

Schema perfect de alimentare cu energie termica/frig este pompa de căldura asociat cu panouri fotovoltaice si cu panouri termosolare. Atentie la faptul că reducerea consumului de energie prin reabilitare termicã a casei va duce la diminuarea eficientei utilizrii pompei de căldura, prin reducerea cantitatii de energie pe care o va produce.

Aceste echipamente deosebit de eficiente utilizeazã cantitti mici de energie electric pentru a produce cäldură/frig. Ele au costuri ridicate de achizitie, dar si costuri foarte reduse de exploatare. Se recomanda, in măsura posibilitatilor, utilizarea energiei electrice verzi pentru actionarea pompelor de căldură.

Pompele de caldura functioneaza într-un mod aprope identic cu sistemele de aer conditionat sau frigiderele. Ele transfer energia dintr-o sursa externă (aer, sol, apã) în interiorul unei clädiri sau vice-versa, find racordate la sistemul de distributie a energiei termice din cladire. La fel ca o centrala de apartment, pompa de căldura se foloseste si pentru incalzirea apei calde de consum.

Pompa de căldura extrage iarna energia termic din pamânt, apa sau aer, iar apoi, cu ajutorul unui compresor montat in interior, agentul frigorific se incälzeste la o temperatura mai ridicat. Ulterior, energia termicã este distribuita in interiorul imobilului. Vara, ciclul se inverseaza, iar locuinta este racita. Echipamentul principal al pompei de caldura este compresoul. Eficienta pompei este măsurata de indicele COP, care trebuie sã fie cât mai mare.

 

Lasă un răspuns

Facebook

Social

Calendar

iunie 2024
LMaMiJVSD
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930