În ultimul deceniu, România a obținut un palmares remarcabil de creștere economică ridicată, de reducere susținută a sărăciei și de creștere a veniturilor gospodăriilor. Membru al Uniunii Europene (UE) din 2007, creșterea economică a țării a fost una dintre cele mai mari din UE în perioada 2010-2020. Deși pandemia COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina au testat reziliența economiei românești, creșterea economică a fost robustă în 2022, la 4,8%, determinată de consumul privat puternic și de o relansare a investițiilor. În calitate de stat membru al UE, România se angajează să respecte agenda de dezvoltare durabilă 2030 a Organizației Națiunilor Unite (ONU). În plus, UE și statele sale membre sunt hotărâte să pună în aplicare Acordul de la Paris
privind schimbările climatice, adoptat în decembrie 2015 și intrat în vigoare în noiembrie 2016. UE a solicitat accelerarea eforturilor globale în acest sens, având în vedere cele mai recente informații științifice publicate de IPCC. În plus, Consiliul European a aprobat obiectivul de realizare a unei UE neutre din punct de vedere climatic până în 2050, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris.
România abordează Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă prin Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă 2030 (SNDDR 2030) și Planul Național de Acțiune pentru implementarea SNDDR 2030. Aceste documente stabilesc cadrul național pentru implementarea celor 17 ODD-uri ale ONU, inclusiv provocările schimbărilor climatice. Aceste politici sunt în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris și Cadrul Sendai pentru Reducerea Riscului Dezastrelor, precum și cu documentele strategice ale UE, pentru a asigura coerența politicilor de dezvoltare durabilă la nivel național pentru România. Au fost întreprinse o serie de inițiative pentru promovarea și avansarea dezvoltării durabile a țării, după cum se evidențiază mai jos.
Sursa: Ministerul de Finante