Dacă îți propui să produci energie electrică din surse regenerabile și, în afară de consumul propriu, dar nu în mod obligatoriu să livrezi surplusul de energie electrică în rețeaua națională de distribuție a energiei electrice, înseamnă că poţi deveni prosumator.
Pentru a obține calitatea de prosumator, este foarte util să citești cele mai noi reglementări în domeniu, pentru că acolo sunt indicate modalitățile prin care poți vinde energie electrică către furnizorul de energie electrică.
Operatorii de distribuție au atribuții în ceea ce privește racordarea la rețeaua electrică, certificarea calitatăţii tale de prosumator, măsurarea energiei electrice consumate/injectate din/în reţea și transmiterea informațiilor către furnizor în vederea facturării energiei electrice.
Poți alege să instalezi echipamente pentru producerea energiei electrice (cum sunt panourile fotovoltaice) pentru a reduce costurile cu electricitatea și pentru a contribui la producția de energie verde în țara noastră. Cantitatea de energie electrică pe care nu o consumi e livrată automat în rețeaua electrică.
Pentru a obține calitatea de prosumator, trebuie să te familiarizezi cu legislația și reglementările din domeniu, iar ulterior să parcurgi câteva etape necesare. Pe scurt, aceștia sunt pașii:
- Depui o solicitare de racordare la distribuitorul de energie electrică;
- În urma solicitării depuse, se stabilește o soluție de racordare și primești de la operatorul de distribuție avizul tehnic de racordare;
- Semnezi un contract de racordare;
- Montezi cu personal specializat sistemul de panouri fotovoltaice cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum;
- Depui la distribuitorul de energie electrică dosarul instalației de utilizare și cererea de punere sub tensiune pentru probe a instalației de utilizare;
- Trimiți, după probe, la distribuitorul de energie electrică procesul-verbal de recepție a punerii în funcțiune a instalației de utilizare;
- Primești certificatul de racordare din partea operatorului de distribuție și certificarea de prosumator;
- Semnezi cu furnizorul tău de energie electrică un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate în rețea.
Dacă pentru instalarea sistemului de panouri fotovoltaice la locul tău de consum nu este necesară modificarea soluției de racordare, atunci poți transmite la operatorul de distribuție notificarea privind racordarea la locul de consum existent a sistemului de panouri fotovoltaice, după montarea acestuia. În acest caz, operatorul de distribuție actualizează certificatul de racordare existent fără a fi necesară emiterea avizului tehnic de racordare.
Racordarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu puteri instalate mai mari de 400 kW pe loc de consum se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 59/2013, cu modificările și completările ulterioare.
INFORMATII UTILE