Bioenergia este o forma de energie regenerabila obtinuta din biomasa, adica din materiale organice de origine vegetala sau animala. Bioenergia poate fi folosita pentru producerea de electricitate, caldura, biocombustibili sau biogaz.
Bioenergia are mai multe beneficii pentru mediul inconjurator si pentru dezvoltarea durabila. Iata cateva dintre ele:
– Reduce emisiile de gaze cu efect de sera, contribuind la combaterea schimbarilor climatice. Bioenergia are un bilant neutru sau chiar negativ al carbonului, deoarece biomasa absoarbe CO2 in timpul cresterii si il elibereaza in timpul utilizarii, fara a adauga CO2 suplimentar in atmosfera.
– Valorifica resursele locale si diversifica sursele de energie, reducand dependenta de combustibilii fosili si cresterea securitatii energetice. Bioenergia poate fi produsa din diverse tipuri de biomasa, cum ar fi resturi agricole, forestiere, menajere, industriale sau animale, care altfel ar fi irosite sau ar necesita eliminare costisitoare.
– Stimuleaza dezvoltarea rurala si crearea de locuri de munca, prin implicarea fermierilor, antreprenorilor si comunitatilor locale in productia si utilizarea bioenergiei. Bioenergia poate oferi oportunitati de venit si ocupare a fortei de munca pentru populatia rurala, care se confrunta cu saracie si migratie.
– Sprijina tranzitia catre o economie circulara si bio-bazata, prin valorificarea deseurilor si a subproduselor in scopuri energetice si prin utilizarea materialelor biodegradabile in locul celor sintetice. Bioenergia poate contribui la reducerea consumului de resurse naturale si la minimizarea impactului asupra mediului.