Energia geotermala este o forma de energie regenerabila, obtinuta din caldura aflata in interiorul Pamantului. Acesta caldura este produsa de rocile incalzite de la adancimi mai mari decat cea a suprafetei Pamantului. Energia geotermala poate fi folosita pentru a genera electricitate sau pentru a furniza caldura in case si cladiri.
Cum functioneaza energia geotermala?
Energia geotermala este obtinuta prin utilizarea apei calde si a aburului care se gasesc in straturile geotermale ale Pamantului. Aceasta apa si abur sunt extrase prin foraje si utilizate pentru a face sa functioneze turbinele de energie, care genereaza electricitate. In plus, apa calda poate fi utilizata pentru a furniza caldura in cladiri.
Care sunt tipurile de centrale geotermale?
Există trei tipuri de centrale geotermale care sunt folosite actual pe glob, pentru transformarea energiei apei geotermale în electricitate: uscat, flash și binar, iar acestea depind de starea fluidului: vapori sau lichid, sau după temperatura acestuia.
– Centralele uscate au fost primele tipuri de centrale construite. Acestea utilizează abur din izvorul geotermal.
– Centralele flash sunt cele mai raspandite centrale de azi. Ele folosesc apa la temperaturi de 182 °C, injectand-o la presiuni inalte in echipamentul de la suprafata.
– Centralele cu ciclu binar difera fata de primele doua prin faptul ca apa sau aburul din izvorul geotermal nu vine in contact cu turbina, respectiv generatorul electric. Apa folosita atinge temperaturi de pana la 200 °C.
Care sunt avantajele energiei geotermale?
Energia geotermala are mai multe beneficii pentru mediu, economie si societate in general:
– Este o sursa regenerabila de energie, ceea ce inseamna ca poate fi utilizata in mod continuu fara a fi epuizata.
– Nu produce emisii de gaze cu efect de sera sau alte poluari, facand-o o optiune ecologica si sustenabila.
– Este mai ieftina decat energia conventionala, cu economii de pana la 80% in comparatie cu combustibilii fosili.
– Poate fi utilizata in zonele izolate sau in locatii in care alte surse de energie nu sunt disponibile.
– Creeaza locuri de munca si dezvolta industria locala.
Care sunt exemple de tari care folosesc energia geotermala?
Energia geotermala este folosita in multe tari din lume, dar unele dintre cele mai importante exemple sunt:
– Islanda este cea mai importanta tara din lume care foloseste energia geotermala. La 500 de metri extrag apa la 150 °C, iar la 1000 de metri, apa la 300 °C. Ei au inceput exploatarea de 60–70 de ani. Acum, 80% din energia lor este din surse geotermale, iar 12% din alte resurse regenerabile. Aproape toate locuintele din intreaga insula sunt incalzite cu apa termala.
– Suedia a fost prima tara europeana care a utilizat acest tip de energie alternativa, ca urmare a crizei petrolului din 1979. In alte tari precum Finlanda, Statele Unite, Japonia, Germania, Tarile de Jos si Franta, energia geotermala este cunoscuta energie care a fost implementata de mult timp.zeci de ani.
– Romania are un potential geotermal semnificativ, mai ales in Bazinul Panonic, care include Banatul si vestul Muntilor Apuseni. In Timisoara exista apa termala de pana la 80 °C. Conform unor calcule facute de cei de la Agenția de Dezvoltare Economico-Socială Timiș (ADETIM), un foraj nou costa intre 2–3 milioane de euro, insa studiile pentru foraj sunt mult mai costisitoare. Echipamentul pentru un oras precum Jimbolia, unde specialistii islandezi au facut deja o vizita, ar costa peste sase milioane de euro, iar solutiile cele mai eficiente pentru atragere de fonduri sunt prin programe europene.
Energia geotermala este o forma de energie regenerabila, curata si ieftina, care poate contribui la reducerea dependentei de combustibilii fosili si la protejarea mediului inconjurator. Prin exploatarea caldurii naturale a Pamantului, energia geotermala ofera o solutie pentru producerea de electricitate si incalzirea cladirilor in multe zone ale lumii. Romania are un potential geotermal important, care ar putea fi valorificat cu sprijinul financiar si tehnic adecvat.