banner be aware v2
B - A W A R E !

Încărcare

Bun venit pe pagina B-AWARE ! Fii informat !

Adresa noastră:
Primăria Comunei Lumina, Str. Mare nr. 170, Lumina, CT
Program cu publicul:
L-J (8-16), V (8-14)
Trimite e-mail
contact@b-aware.ro

Acordul de la Paris privind schimbările climatice: O prezentare generală cuprinzătoare

save the planet 2
Schimbări climatice

Acordul de la Paris, adoptat la 12 decembrie 2015, în cadrul celei de-a 21-a Conferințe a părților (COP21) la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), reprezintă un tratat internațional de referință în lupta globală împotriva schimbărilor climatice. Acest acord istoric reunește națiuni din întreaga lume într-un efort colectiv pentru a face față amenințărilor tot mai mari reprezentate de schimbările climatice și pentru a depune eforturi pentru un viitor durabil, cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Context:

Necesitatea unui acord internațional cuprinzător de combatere a schimbărilor climatice a devenit tot mai evidentă pe măsură ce dovezile științifice evidențiau impactul tot mai mare al activităților umane asupra climei Pământului. Rapoartele Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) au subliniat urgența luării de măsuri imediate și substanțiale pentru a limita creșterea temperaturii globale și pentru a atenua efectele negative ale schimbărilor climatice.

Obiective-cheie:

1. Limitarea creșterii temperaturii globale:
Obiectivul principal al Acordului de la Paris este de a limita creșterea temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, urmărindu-se cu ambiție limitarea creșterii la 1,5 grade Celsius. Acest obiectiv este esențial pentru a evita impactul catastrofal și ireversibil asupra ecosistemelor, sănătății umane și economiilor.

2. Mitigare:
Părțile la acord se angajează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a atinge obiectivele de temperatură. Fiecare țară participantă își stabilește propriile contribuții determinate la nivel național (NDC), subliniind obiective și strategii specifice de reducere a emisiilor. Acordul recunoaște principiul responsabilităților comune, dar diferențiate, recunoscând faptul că țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare au contribuții istorice diferite la emisii.

3. Adaptare:
Recunoscând caracterul inevitabil al unor efecte climatice, Acordul de la Paris subliniază importanța sporirii capacității de adaptare, a consolidării rezilienței și a reducerii vulnerabilității la efectele negative ale schimbărilor climatice. Acesta solicită sprijin pentru țările în curs de dezvoltare în eforturile lor de adaptare.

4. Finanțe:
Asistența financiară este o piatră de temelie a Acordului de la Paris, în special pentru țările în curs de dezvoltare. Națiunile mai bogate se angajează să furnizeze resurse financiare pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să treacă la economii cu emisii reduse de dioxid de carbon, să se adapteze la efectele climatice și să construiască infrastructura necesară. Obiectivul este de a mobiliza 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020, cu angajamentul de a mări sprijinul financiar în anii următori.

5. Transferul de tehnologie și consolidarea capacităților:
Acordul promovează schimbul de tehnologie și de cunoștințe pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să pună în aplicare planurile de acțiune privind clima. Eforturile de consolidare a capacităților au ca scop sporirea capacității națiunilor de a răspunde în mod eficient la provocările generate de schimbările climatice.

6. Transparență și răspundere:
Acordul de la Paris stabilește un cadru solid de transparență pentru a urmări progresele înregistrate de țări în punerea în aplicare a NDC-urilor lor. Procesele periodice de raportare și evaluare sunt concepute pentru a promova responsabilitatea și a facilita evaluarea colectivă a eforturilor globale.

Concluzie:

Acordul de la Paris reprezintă un pas înainte semnificativ în răspunsul global la schimbările climatice, promovând cooperarea internațională și responsabilitatea comună. Deși stabilește un cadru de acțiune, angajamentul și colaborarea continuă sunt esențiale pentru realizarea obiectivelor ambițioase descrise în acord. În timp ce lumea continuă să se confrunte cu impactul schimbărilor climatice, Acordul de la Paris reprezintă o dovadă a determinării colective a națiunilor de a proteja planeta pentru generațiile actuale și viitoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Social

Calendar

aprilie 2024
LMaMiJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930